Duitsland

steden en dorpen in Duitsland

Het Aad Poshoes in Beesel ligt aan de grens met Duitsland. Een bezoek aan onze oosterburen is zeker aan te raden om ook nog een stukje buitenland aan uw verblijf toe te voegen. Elders kon u al lezen over het natuurschoon dat zich vlak over de grens bevindt. Nu belichten we ook nog drie plaatsen die een bezoek waard zijn.

Düsseldorf messe

De Landeshauptstad van NordRhein Westfalen. Bekend om z’n internationaal  Messe terrein en z’n binnen haven. Daar waar het echte “Alt Bier” wordt gemaakt en de Könings-Allee, zeg maar de PC Hooft straat van Duitsland. U bent al in 48 minuten van Beesel in Dusseldorf met de auto. De “Alt Stadt” is zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.

Brüggen

Het Duitse Brüggen ligt vlak over de grens bij Beesel. Het plaatsje is reeds gesticht door de Romeinen. Het knusse oude centrum met zijn oude burcht en watermolen is zeker een bezoek waard.

Aken

Aken is van oorsprong een Romeinse stad gevestigd op een plaats waar warme bronnen aanwezig waren. Door de jaren heen heeft Aken een imposante geschiedenis opgebouwd, ondermeer omdat Karel de Grote er in de Dom gekroond werd.

De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. De Aula Regia in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken (met Granusturm). De centrale cour van de palts is nog steeds herkenbaar als het plein het Katschhof tussen beide gebouwen. De dom was gedurende 400 jaar de grootste kerk ten noorden van de Alpen. De tombes van Karel de Grote en Otto III zouden zich in deze kerk bevinden, hoewel ze bij recent archeologisch onderzoek niet werden terug gevonden. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem zou hebben laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, het lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest. Dit werd echter pas in 1239 openbaar bekend. Hierdoor kreeg de Dom van Aken een religieuze betekenis als bedevaartsoord en ontstond een pelgrimage. De zevenjarige cyclus van deze Heiligdomsvaart ontstond echter pas in de eerste helft van de 14e eeuw. Nog steeds komen elk jaar duizenden gelovigen naar Aken voor de toning van de relieken. De eerstvolgende Heiligdomsvaart in Aken is in 2014.

De Dom van Aken was in 1978 het eerste monument van Duitsland op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bron: wikipedia.